In de Tweede Kamer wordt donderdag een hoorzitting gehouden over de aardbevingsschade in Groningen met afgevaardigden van de exploitant de gasvelden NAM en diens eigenaren, Shell en ExxonMobil.
Kamerleden zijn woedend dat Shell schadeclaims zou willen ontduiken. De baas van de NAM noemde dat “onzin”.
Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) komt met zijn advies aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken over de veiligheid in het gebied. Verwacht wordt dat het SodM een flinke verlaging van de gaswinning zal adviseren. Wiebes moet uiteindelijk de knoop doorhakken.
Wiebes van Economische lichtte woensdagmiddag samen met bestuurders van de provincie Groningen op het provinciehuis de nieuwe regels toe voor de afhandeling van schade door de gaswinning in Groningen.
De staat wordt verantwoordelijk voor het afhandelen van de schade door aardbevingen in Groningen. De NAM speelt daar geen rol meer bij, staat in het langverwachte Protocol mijnbouwschade Groningen waarover de provinciale en gemeentelijke bestuurders in Groningen overeenstemming hebben bereikt met het kabinet.
Bewoners in het aardbevingsgebied kunnen vanaf 19 maart terecht bij één loket voor de volledige afhandeling van schade aan huizen en gebouwen als gevolg van de gaswinning in Groningen.
Shell profiteert van stijging olieprijs
Pikant is dat Shell zich donderdag in de Tweede Kamer moet verantwoorden, op dezelfde dag het de Nederlands-Britse mulitinational zijn jaarcijfers over 2017 presenteert. En die laten een forse winststijging zijn.
De olie- en gasreus profiteerde afgelopen jaar van de stijgende energieprijzen en efficiencyverbeteringen, maar kreeg wel een eenmalige tegenvaller van 2 miljard dollar voor de kiezen door de Amerikaanse belastinghervormingen.
De winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs) en exclusief eenmalige posten kwam uit op 15,8 miljard dollar (12,7 miljard euro). Dat resultaat, maatgevend op de financiële markten, was een jaar eerder nog 7,2 miljard dollar.
Shell liet eerder al weten een boekhoudkundige last van 2 miljard tot 2,5 miljard dollar te noteren vanwege aangepaste belastingregels in de VS. Die tegenvaller ging niet ten koste van de ccs-winst.
Nettowinst Shell 13 miljard dollar
De nettowinst bedroeg in 2017 13 miljard dollar, tegenover 4,6 miljard in het voorgaande jaar.
De kasstroom door operationele activiteiten was 7,3 miljard dollar. De cashflow werd negatief beïnvloed door verschuivingen in het werkkapitaal van 1,1 miljard dollar. Er was volgens het concern meer cash nodig voor onder meer de belastingtegenvaller in de VS en andere bedrijfsactiviteiten.
De opbrengsten kwamen over heel 2017 uit op 305 miljard dollar, tegenover 234 miljard dollar in 2016. Dat was onder meer te danken aan hogere productie van nieuwe velden, die een lagere productie van bestaande velden compenseerde.
Shell kondigde een dividend voor het eerste kwartaal aan van 0,47 dollar per aandeel. Dat is gelijk aan een jaar eerder en de voorgaande kwartalen.